• HISTORIAMME

    Yli puoli vuosisataa valokylttejä

1960-luku

Kaikki sai alkunsa 1965 Tukholmassa. Rolf Näslund perusti FocusNeoin koska halusi auttaa yrityksiä saamaan lisää näkyvyyttä ja selkeyttä kyltteillä. Yritys oli ensin tiloissa Rådmansgatanilla Tukholmassa ja ensimmäinen asiakas oli Endres Livsmedel Odengatan 54:ssa. Vuonna 1966 toiminta kasvoi ja työntekijöiden ollessa neljä, muutettiin uusiin tiloihin Vikingagatanille Vasastaniin.

1970-luku

1970 Atlas Neon AB ostettiin ja jo vuonna 1972 FocusNeo osti vuonna 1924 perustetun Philips Neonin, joka oli siihen aikaan vanhin ja suurin yritys kylttialalla. Oston mukana saatiin uutta know-how:ta, lisenssivalmistusta Philips Reflekta – putkista ja maailmanluokan tuotekehitystä. Oston myötä FocusNeoista tulee markkinoiden suurin ja johtava valomainosten toimittaja, jotain mikä pätee vielä tänäpäivänä. FocusNeo muuttaa Philipsin tiloihin Hägersteniin Tukholmassa.

Vuonna 1973 FocusNeo saa tehtäväkseen toimittaa 600 kylttiä nykyiselle SEB:lle (Skandinaviska Enskilda Banken), joka on alku erittäin tärkeälle ja läheiselle yhteistyölle joka jatkuu vieläkin, 40 vuotta myöhemmin.

1975 alkaa yhteistyö saksalaisen Maas & Roos AG:n kanssa. Saksalainen tehdan on tänään, yli 40 vuotta myöhemmin, vieläkin FocusNeoin päätoimittaja.

Suuret tilaukset esim. PK-bankenilta, Föreningsbankenilta ja Arlalta johtavat FocusNeoin filiaalien avaamiseen Göteborgissa ja Malmössä 1970-luvun lopulla. 1978 ensimmäinen elektroninen kyltti toimitetaan – aika- ja lämpötilakyltti TryggHansan uuteen pääkonttoriin Kungsholmeniin Tukholmassa.

Kuvassa näkyy Rolf Näslund pääkonttorin edessä Instrumentvägenillä Hägerstenissä.

1980-luku

Siitä, että neonkyltit olivat täysin vallitsevia kaupunkikuvassa 50- ja 60-luvula, 70- ja 80-luvulla trendi muuttaa, ja näkyviin tulevat enemmän halvat, loisteputkiset valolaatikot. 80 -luku alkaa FocusNeoilla Neontjänst AB Göterborgissa ostoon, ja 1983 tehdään yksi vaikuttavimmista projekteista Tukholmassa, kun FocusNeo saa tehtävän uudistaa NK:n kellon.

1986 kansainvälinen sopimus kirjoitetaan SAAB Scanian ja FocusNeoin välillä kylttitoimituksista niin vähittäismyyjille, kuin toimistoille maailman ympäri. Samana vuonna FocusNeo ostaa SydNeonin ja lisää 30 työntekijää Malmössä. Kaksi vuotta myöhemmin FocusNeo avaa toimistona Oslossa, ensimmäinen toimipiste ulkomailla. 80 -luvulla toteutetaan useita uudelleen profilointiprojektia, esim. Skanskalle, BPA:lle, Nordbankenille ja ABB:lle.

1988 neonputkivalmistus muuttaa Hägerstenistä Jönköpingiin kun ostetaan Astralskylt.

1990-luku

1990 -luvun lopulla valodiodi lyö läpi ja 1998 LPFLEX esitetään ensimmäistä kertaa Skandinaviassa. Samoihin aikoihin Tukholman Kaupungin kaupunkiarkkitehti Per Kallstenius jäljentää isot paraatikadut Tukholmassa uusilla puuistutuksilla, pyöräreiteillä ja vähentyneellä autoilulla. Valolaatikot kielletään erillisten profiilikirjainten käytössä mikä vaikuttaa kyltitykseen.

90 -luvulla FocusNeo saa luvan toteuttaa uudelleen profiloinnit muun muassa Sparbankenissa, Åhlensilla, Skandialla ja kun SE-bankenista tulee SEB. Focus toteuttaa useita suurta projektia elektronisilla kylteillä, muun muassa Råsunda jalkapallostadionille, Ulleville ja Scandinaviumiin.

1998 on ensimmäinen kerta kun Vuoden kyltti Tukholmassa jaetaan ja FocusNeo voittaa Café Milanolla Kungsträdgårdsgatanilla. Seuraavana vuonna FocusNeo voittaa saman palkinnon Falckin suurella, punaisella valomainoksella Västbergassa.

2000-luku

NK-klockan Stockholm

Perustaja Rolf Näslund, lopettaa toimitusjohtajana 2000 -luvulla ja toimintaa vievät eteenpäin pojat Mikael ja Magnus.

Tekniikkakehitys jatkuu ja yhä suurempi osa kylteistä valmistetaan LED-tekniikalla. FocusNeo saa tehtävät huoltaa NK-kelloa toista kertaa ja tällä kertaa neonputket vaihdetaan LED -tekniikkaan. Muita suuria töitä toteutetaan 2000 -luvulla, kuten uudelleen profilointi E-ON:lle, Lantmännenille ja DHL:lle. 2006 aloitetaan yli 10 vuotta kestävä yhteistyö PostNordin kanssa jossa tuhansia kylttejä vaihdetaan ja korvataan uusilla logoilla. Aloitamme myös yhteistyön ravintolaketjujen McDonald’sin ja Burger Kingin kanssa.

2005 aloitetaan iso kestävyyssijoitus FocusNeoilla ja yritys saa ensimmäisen ympäristödiplominsa Svensk Miljöbasin toimesta. Ympäristödiplomi on tämän jälkeen uusittu joka vuosi.

2009 Focus Electronic AB perustetaan hoitamaan elektronisien kylttien, LED -näyttöjen ja liikennejärjestelmien myyntiä. Samana vuonna neonputkien valmistus lopetetaan Jönköpingissä, koska kysyntä alenee niin paljon.

2010-luku

Suuri määrä pohjoismaisia projekteja johtavat siihen, että FocusNeo avaa konttorin Suomessa 2013. 2012 aikana toteutetaan yksi suurimmista projekteista FocusNeoin historiassa, kun Dressmann vaihtaa logoa ja yli 1300 kylttiä vaihdetaan 370 kaupassa, 7 massa, 12 päivässä.

Focus voittaa sopimuksen profiloida Tele2 Arena Tukholmassa, sekä Euroopan suurimman ostoskeskuksen, Mall of Scandinavian. Profiloinnin yhteydessä Mall of Scnadinavia liityy myös Euroopas suurimman LED -näytön toimitukseen, 525 neliöllään. Yhteistyö Pohjoismaiden suurimman kahvilaketjun, Espresso Housen, kanssa alkaa.

Tänään, yli 50 vuotta perustamisen jälkeen, FocusNeo on Pohjoismaiden suurin valomainoksissa ja visuaalisessa kommunikaatiossa. Olemme edelleen perheyritys, jonka pitkäjänteisyys ja kestävyys ohjaavat sekä taloudellista että ympäristönäkökulmaa. Olemma asiakaslähtöinen yritys joka vie eteenpäin kehitystä ja laatu näkyy kaikessa mitä teemme. Tämä on lupaus jonka takana seisomme. Haluamme olla parempia sekä sinun, että tavaramerkkisi vuoksi.

KATSO MITEN VOIMME AUTTAA SINUA